EnduroMX Medlemstipsinfo
”Så här har jag gjort och det har funkat bra för mig!”
En hojåkares förutsättning
Även om det är fritt att drömma så är det ytterst få som föds in i en teambuss med topptrimmade hojar och tillhörande mekaniker. För oss övriga gäller det lära sig den hårda vägen och allt för ofta genom misstag. Det positiva med riktiga misstag är att de inte glöms bort så lätt, det negativa är att de ofta kostar både pengar och körtid.
Att för sig själv och omgivning helst vilja mörka den faktiska kostnaden och även förhållandet mellan verklig körtid/kringtid kan i längden få den mest inbitna att ge upp. Även om det kul att meka på hojen är de flestas mål ändå att köra på den. Vill man maximera körtiden och hålla ner kostnaden är det bra om man skaffar sig mer kunskap på området genom att fråga och ödmjukt lyssna på de med mer erfarenhet och lära sig diverse tips och tricks - annars blir hojkarriären lätt kortvarig.
En tillbakablick
Du som började köra hoj för 20 år sedan, tänk om du hade haft en pärm kallad "Alla hojåkares tips & tricks" innehållandes just alla hojåkares olika tips & tricks illustrerade med färgbilder på inplastade A4-ark. Varje gång du kom ner till garaget var pärmen lite tjockare och under fliken "senaste inkomna" hade 10 nya diverse tips och tricks tillkommit och många av de befintlig tipsen hade kommenterats med förbättringar och olika vinklingar.
Även om du läste allt och höll dig ordentigt uppdaterad hände det iallafall att du körde fast. När det hände valde du första fliken kallad "forum" där du helt enkelt kunde skriva en fråga och ibland även lägga med ett fotografi som beskrev ditt problem. Eftersom det var så många hojåkare som hade tillgång till samma pärm samtidigt fanns det ofta någon som redan själv hade haft samma problem och kunde tipsa om en tänkbar lösning. När du hade lärt dig mera hände att även du kunde hjälpa någon annan som hade ett problem.
Ibland hände det att du själv kom på en enklare lösning på något som underlättade ditt hojåkande. Då hade du tänkt - eftersom det hade funkat bra för mig kanske det även kan funka för någon annan. Eftersom din variant inte fanns med i pärmen skrev du en beskrivande text på ett A4-ark och la även med ett eller flera fotografier som visade lite hur du menade. I samma ögonblick som du slog ihop pärman så hade alla andra hojåkare med samma pärm en nya sida med ditt eget tips.
Det bäste var att alla hojåkare hade tillgång till pärmen - och det helt utan kostnad.
Visst hade det varit kul och visst hade det gjort skillnad?
Visionen
Pärmen ovan fanns aldrig, men med dagens tillgång till datorer, avancerade mobiltelefoner, digitalkameror och internet så har vi närmat oss pärmens användbara funktion. Det som saknas är en större strukturerad samling enkla som mera detaljerade tip & tricks - vi kan kalla det medlemstips.
Tänk att samla ihop så många medlemstips som möjligt och hela tiden låta det vara lättillgängligt för oss hojåkare.
På sikt skulle det kunna bli så pass bra att fler kommer över kunskapströskeln för att börja köra hoj och att vi som redan åker kan öka körtiden i förhållande till kringtiden - så att färre lägger av.
Är vi fler som åker enduro eller motocross blir det roligare träningar, större tävlingar, mer publik, ev mera mediabevakning, större marknad för handlarna vilket kan ge billigare priser osv...
Tänk en presentation på ortens kommunfullmätige där beslut ska tas om nya bana eller inte. Janne från ungdomssektion kan stolt deklarera att vi numera har mera ungdomar på våra träningar än vad det lokala fotbollslaget har. Minspelet på velourklädda gröna Vera är säkerligen obetalbart men det viktigaste är att besultet blir "Punkt 5: Förslag om ny motocrossbana på Sandåsen bifalles".
Medlemstips - redan idag!
Du som kört hoj ett tag har under tiden ofta lärt sig en massa små tips & tricks som underlättar allt kring hojåkandet till rena mektips. När du läser detta har du säkert redan nu tänkt på något enklare tips som varit bra för just dig. Även om du själv tycker det är simpelt och att alla redan känner till det - ta en bild nästa gång du är vid hojen och lägg in ett medlemstips.
Det finns alltid någon som aldrig har hört eller sett det tidigare och det i ett extremt fall skulle kunna vara skillnaden på ett väl genomfört GGN istället för att skamfullt få en kameralins upptryck i ansiktet när man kickar sig blå för att sedan aldrig mer återvända till varken ön eller sporten.
Lägg in ett medlemstips redan idag - det kan göra skillnad!
Så här enkelt kan du lägga in ett medlemstips
- Vara inloggad medlem [Logga in]
- Gå till [FORUMET] och klicka på rubriken [NYTT INLÄGG].
- Ladda upp en eller flera bilder.
- Kontrollera att medlemstips är ikryssad
OBS! En bild eller ett filmklipp måste redan vara uppladdad för att det ska gå att kryssa i medlemstips. - Skriv en rubrik och en beskrivande text (ev. numrerad).
- Posta medlemstipset.
Hur detaljerat ska det vara?
Det får vara hur detaljerat man vill och de mest kompletta och detaljerade medlemstipsen belönas med flest (sitekugg).
Men det viktigaste är att det inte alls behöver vara speciellt detaljerat. Ta en bild på hur du sätter fast hojen i kärran nästa gång du ska ut och åka. Lägg sedan in bilden och skriv bara hur du gjort för att hålla fast hojen.
Vi tror att alla mindre tips gör att det kan bli fler medlemstips och även bli mera levande. Att tex. skriva ihop en text om vad som bra att kolla på vid begagnat köp tar ganska lång tid utan man kan helt enkelt bryta ner det i flera mindre medlemstips.
Tex. ta en bild när du visar hur man kan kontrollera hjullagret bak.
- Ladda upp bilden
- Skriv rubriken: "Kontrollera bakhjulslagret"
- Skriv text: "Så här kan man kontrollera att lagret i bakhjulet behöver bytas eller inte.....
Hojen på bilden är en Suzuki RM 250 -98" - Posta inlägg/medlemstips
Någon annan visar kanske hur man kan kontrollera styrlagerat osv...
Varför ska medlemstipsen läggas in i forumet och inte i en egen rubrik avdelning tex. MEKTIPS?
Vi har länge velat göra en helt egen avdelning med mektips. Det som talat emot är att det finns så mycket mera användbara tips än rena mektips och sedan finns det en ganska stor risk att det blir för omständigt och pretandiöst vilket lätt leder till att det inte hålls tillräckligt uppdaterat.
Därför tror vi på en mellanväg där man som användare har möjlighet smidigt kan skapa från mycket enkla till mera avancerade medlemstips som inlägg direkt i forumet innehållandes text och bild men med en extra taggning: Medlemstips ().
Taggning gör att man kan ändra urvalet i en forumsökning med Medlemstips.
Att ha det helt integrerat i forumet gör även att alla medlemmar kan fortsätta själva tråden med både frågor och kanske förslag på förbättringar men även dela ut egna kugghjul som vanligt.
De bästa och mest detaljerade tipsen om mekning kan även även komma uppgraderas till en helt egen avdelning tex. MEKTIPS men även fortfarande ligga kvar i forumet som "medlemstips".
Vilka medlemstips kan erhålla
(sitekugg)?
- Tekniska tips som kan underlätta eller ge idéer för andra medlemmar när det gäller hojen, transport, personlig utrustning, verktyg, körteknik eller fystips.
- En enklare beskrivande text. (ev. numrerad. 1. 2. 3. osv...).
- Minst en bild/filmklipp uppladdad/adderat till inlägget som hör ihop med tipset.
- Är det tex. för hojar generellt skriv ändå gärna vilken hoj du har använt det på.
- Olika varianter på samma problem dock ej om det är exakt samma lösning.
- Ej rena länktips till olika siter även om det är bra.
- Trådskaparen
Kan man vinna priser genom att skriva många bra medlemstips?
Ja den kan man. När man erhåller (sitekugg) så adderas värdet till den kuggtävlingen och de som placeras sig 1 tom 10 vinner alltid priser.
Antalet
(sitekugg) 5-, 10-, 15-, 20- och 25-kugg är baserat så att om man skriver många bra medlemstips så har man absolut chansen att placera sig väldigt bra i kuggtävlingen och även vinna totalt.
Vad är värdet på ett
(sitekugg) och hur ser jag om jag fått något för mitt medlemstips?
I nuläget kan man erhålla 5, 10, 15, 20 eller 25 st (sitekugg) och värdet på ett
(sitekugg) =
(pluskugg) som adderas till dig i befintlig kuggtävlingen. Hur många
(sitekugg) det blir beror på hur detaljerat medlemstipset är.
Det syns tydligt överst i inlägget om man erhållet några (sitekugg).
Vem bedömmer om jag får några
(sitekugg)?
I nuläget är det admin av siten som bedömmer värdet och delar ut 5, 10, 15, 20 eller 25 st (sitekugg) men alla inlägg är alltid röstbara av andra medlemmar - vilket innebär att man kan både få
(sitekugg),
(pluskugg) och
(minuskugg). Det sker löpande men stäms av i slutet av månaden innan vinnarna presenteras i kuggtävlingen. Tidpunkten för inlägget styr till vilken månad de utdelade
(sitekugg) hör.
VIKTIGT!
Vi vill uppmuntra alla att komma med medlemstips från mycket enkla till mera avancerade.
Många saker går ofta att gör på lite olika sätt och vad som är bäst kan vara individuellt men alla belönade medlemstips är skrivna med egen kunskap och erfarenhet. Med det som utgångspunkt kommer vi inte tillåta att någon klankar ner på vare sig tipset eller medlemmen i fråga – DET ÄR INTE OK!
Däremot är det väldigt bra om man kommer med olika förslag på förbättringar osv eller kanske skriver ett eget medlemstips och visar hur just du gör.
Vad gör vi på EnduroMX för förbättra medlemstips
- Om möjligt hjälper vi till med dokumentation vid större mektips.
- Vi administrerar det som behövs och delar ut
(sitekugg).
- Vidarutvecklar och förenklar inmatning av medlemtips.
- Se till så att medlemstipsen är så lättillgängliga och sökbara som möjligt.
- Fortsättar att betala ut priser i kuggtävlingen och om möjligt öka på priserna.
- Tar med kameran så ofta det går.
- Vi kommer lägga upp så mycket medlemstips vi kommer på.
Ansvar
Oavsett hur bra ett medlemstips verkar vara är man alltid själv ansvarig att göra en bedömning om det är bra för dig eller inte.